Series Multi-Stage Protection [SMP]

Vessünk egy részletes pillantást a Furman Series Multi-Stage Protection-re

Az SMP-vel gyakorlatilag nincs leállás.

Tény, hogy az áramkört úgy terveztük, hogy többszörös 6000V-os vagy 3000 amperes impulzusoknak is ellenálljon bármiféle megrongálódás nélkül. Ez jóval túlmutat a hagyományos túlfeszültség/zárlat elleni védelmi eszközökkel szemben támasztott követelményeken. Azonban azok miatt a körülmények és elvárások miatt, amikkel a Furman ügyfeleinek szembe kell tudni néznie, az SMP áramkör úgy lett megtervezve, hogy ezt a szélsőséges tesztet is kiállja, és hogy biztosítsa, hogy a csatlakoztaott eszközök meghibásodásának esélye minimális. A Furman SMP egy sor olyan alkatrészből áll, amelyek lelassítják a potenciálisan katasztrofális hatású túlfeszültséget, egy részét hővé alakítják, a maradékot pedig elnyelik.

Többszörös 6,000V/3,000A csúcsokkal tesztelve az SMP áramkör maximum kimeneti feszültsége 188V Pk (133V RMS – mindössze 11%-al magasabb, mint a névleges 120V hálózati feszültség). A tervezésnek köszönhetően ez az áramkör nem öregszik el (a hagyományos túlfeszültség ellen védő megoldásokkal szemben) és csak minimális mértékű impedancia növekedést fog mutatni (sok professzionális túlfeszültség védelmi megoldással szemben).

Az SMP áramkör úgy lett megtervezve, hogy nem csupán a katasztrofális jelleggel bekövetkező túlfeszültséges állapotok ellen véd, mint például egy villámcsapás – úgy lett kifeljesztve, hogy hozzájáruljon a rácsatlakoztatott eszközök maximális élettartamához is. Ez azt jelenti, hogy nem csak a pusztító erejű tüskék és túlfeszültségek ellen véd, hanem az ellen a rengeteg kisebb tüske és túlfeszültség ellen is, amelyek tucatjával, adott esetben százával is jelentkezhetnek egy nap leforgása alatt. A mindennapi feszültségingadozás, noha értékben kicsik, de hosszútávú hatásukat tekintve igen jelentősek az eszközök élettartamát tekintve. Még ha hagyományos túlfeszültség védőkkel védjük is eszközeinket, a digitális áramkörök hosszú távú meghibásodást szenvedhetnek, ha feszültség kerül a földelésre, és ezzel kiszámíthatatlanná válhat a működésük, néhány eszköz lefagyhat, és adatvesztés is előfordulhat. Anélkül, hogy a védelmi áramkör tönkremenne vagy beszennyezné a földelést, a mindennapos feszültségingadozás elnyelésével a Furman SMP maximalizálja a rácsatlakoztatott eszközök élettartamát és minimalizálja a leállás vagy meghibásodás kockázatát kritikus felhasználás során.

Hogyan működik az SMP

Hagyományosan, a túlfeszültség ellen védő áramkörök olyan alkatrészekre hagyatkozva működtek, mint a fém oxid varisztorok, szilikon lavina diódák, vagy tranzisztoros eszközökkel szerelt aktív áramkörök (SRC-k). Ezek a viszonylag ellenálló alkatrészek arra lettek tervezve, hogy kibírjanak egy egzakt túlfeszültség állapotot, és noha jól teljesítenek a beállított feszültségértékek detektálásában, csak minimális védelemmel vannak ellátva egy hosszan tartó túlfeszültség állapot ellen, valamint hajlamosak elromlani, ha katasztrófa jelleggel következik be a túlfeszültség.

A Furman SMP áramköre egy hibrid tervezési ötlet alapján egy nem feláldozható, többlépcsős induktív áramkört használ, egy sor kis veszteségű induktorral, DC egyenirányítóval, és magasfeszültségű váltóáramú kondenzátorral, melyek elnyelik a túlfeszültség vagy tüske által keltett energia legnagyobb részét, valamint egy nagy áramerősségű MOV (fém oxid varisztor) és egy hőbiztosítékkal szerelt varisztor segít lecsökkenteni a maradék energiát a nem káros tartományba.

Az SMP áramkör felépítése biztosítja a saját biztonságát, ezzel egyidejűleg csak nagyon kevés túláramot továbbít a csatlakoztatott eszközök felé, még egy katasztrófa jelleggel bekövetkező túlfeszültség esetén is. Az áramkör mért kimeneti kapocsfeszültsége 188 Vpk (ez 133 V-nak felel meg RMS-ben, amely mindössze 11%-kal több a az optimális 120VAC hálózati feszültségnek) 6000V/3000A-es bemeneti értékeknél. Összehasonlításképpen, a piacon lévő egyéb professzionális áramkörök esetében volt, hogy több mint 400 Vpk-ot mértünk.

 

Furman SMP áramkör mérési eredménye egy 6,000V/3,000A impulzusnál. Csúcs kimeneti feszültségérték = 188V.

X márkájú, nem feláldozható védelmi áramkör mérési eredménye egy 6,000V/3,000A impulzusnál. Csúcs kimeneti feszültségérték = 461V.

A teszteket a World Products Laboratory-ban egy Keytec #587 generátorral végeztük, a méréseket egy Agilent Infiniium oszcilloszkóppal és a hozzá tartozó áramerősség és feszültség szondákkal hajtottuk végre. Alkalmazott jel = 120VAC egy 6kV/3kA B3 impulzussal a színusz csúcsánál értve, közvetlenül az SMP-re áramkörre csatlakoztatva.

SMP és EVS: professzionális védelem a professzionális alkalmazásokhoz


Az SMP technológiát remekül kiegészíti az EVS, vagy Extreme Voltage Shutdown. Amíg az SMP ideális védelmet nyújt a tranziens jellegű tüskék és a túlfeszültség ellen, az áramkör ellenáll a hosszantartó túlfeszültség állapotoknak, amik legtöbb esetben egy rosszul bekötött elektromos hálózatra történő csatlakozáskor fordulhatnak elő (pl egy be nem kötött nulla). Az ilyen esetek miatt az SMP tartalmazza az Extreme Voltage Shutdown technológiát. Ez a megoldás folyamatosan monitorozza a bejövő feszültségértékeket, és amint az veszélyes szintekre emelkedik több mint egynegyed másodpercen keresztül, azonnal lekapcsolja az SMP felé és a csatlakoztatott eszközök felé irányuló tápellátást.

A 2001-es bemutatása óta a Furman SMP és EVS technológiák bebizonyították, hogy képesek helyt állni a legnagyobb igényeket támasztó alkalmazásokkal és professzionális felhasználókkal szemben az egész világon, legyen szó színpadról, stúdióról, vezérlőről, a FOH-ról vagy a monitorról, vagy a színházról. Amikor a leállás szóba sem jöhet, a professzionális szakemberek a Furman-t választják.

Similar Posts