Átlag, vagy csúcs

A házimozi és audiofil rendszerek kereskedőinél és üzembe állítóinál a legtöbbször felmerülő probléma és félreértés az áramfelvétellel kapcsolatos. Íme a válasz a leggyakoribb kérdésekre.

Amennyiben a keresett kérdés nem található, vagy további magyarázatra van szükség, lépjen velünk kapcsolatba és mindent megteszünk a kielégítő válasz érdekében.

Szabad-e egy 15 A névleges teljesítményű áramkondicionálót 20 A-es váltakozóáramú hálózaton használni?

Teljes mértékben!

A 20 A-es hálózat előnye nem csupán a kapacitása, amely elvisel akár 20 A-es RMS áramfelvételt mielőtt megszakítja a feszültséget (jellemzően a biztosítéktáblán), de szükségszerűen alacsonyabb az ellenállása a nagyobb átmérőjű vezetékeknek köszönhetően. Ez hasznos a végerősítők szempontjából, amelyek az alacsony impedanciás (kis ellenállású) forrásokat részesítik előnyben.

Mindazonáltal az audiofil rendszerek és a kis/közepes házimozi rendszerek legtöbbje sohasem lépi túl a 15 A RMS szintet. Az RMS átlagot jelöl és egy állandó áramfelvételt mutat (nem pedig gyors áramtranzienst, vagy tüskét). Amikor egy váltakozóáramú hálózat, vagy áramkondicionáló egy adott áramerősségre van méretezve, az alatt a maximális RMS értendő, amelyet kezelni képes mielőtt a megszakító, vagy biztosíték működésbe lép és leválasztja az áramforrást, vagy kikapcsolja az áramkondicionálót.

Amennyiben egy 5/10/15 A-es áramkondicionálót 20 A-re méretezett hálózaton használunk, midössze annyi történhet, hogy az áramkondicionáló lekapcsol, amikor az áramerősség eléri a maximális RMS-t. Ez egyáltalán nem befolyásolja az áramkondicionáló készüléket tápláló hálózati feszültséget.

Szabad-e egy 20 A-es névleges teljesítményű áramkondicionálót 15 A-es váltakozóáramú hálózaton használni?

Igen!

A kifinomult audiofilek, videofilek, vagy házimozi rajongók gyakran szeretnék kihasználni a 20 A-es áramkondicionálóknak tulajdonított kiváló szűrési, vagy egyéb képességeket. Ebben az esetben megtörténhet, hogy amennyiben a 15 A-es értéket túllépjük, a lakás hálózati kismegszakítója sokkal előbb lekapcsol, mint az áramkondicionáló. Ez inkább csak kényelmetlenséget okoz és nem is fordul elő mindaddig, amíg a rendszer áramfelvétele meg nem haladja a 15 A RMS  értéket.

Tudom, hogy minden végerősítőm 20 A-es hálózatot igényel, és hogy ezek akár 50 A-t is felvehetnek. Nem lesz problémám azzal, hogy a 15 A-es, vagy 20 A-es váltakozó áramú kondicionáló lekapcsol?

Egyáltalán nem valószínű!

Az erősítők gyártói általában elfelejtik megemlíteni, hogy az általuk közölt érték a csúcsot jelöli, nem pedig az RMS áramfelvételt. A felépítéstől és az ártól függetlenül csak alig néhány erősítő haladja meg az 5 A-es áramfelvételt teljes hangerő mellett! A jellemző érték ennek csupán a fele. Az erősítő gyártók a nagyon gyors áram tüskékkel foglalkoznak, amelyek ritkán tartanak tovább, mint 20 milliszekundum. Miután számolnak az áram kompresszió hatásával, jellemzően nagyobb, magasabb értékű hálózati igényt jelölnek meg, tisztában vannak vele, hogy a 20 A-es hálózat ellenállása ugyanolyan kábelhossz mellett kisebb, mint a 15 A-esé. Így alacsonyabb a váltakozó áram impedancia és lehetővé válik az erősítő jobb működése, amikor nagy hangerejű tranzienseket kell reprodukálnia. A váltakozó áramú forrás impedanciájának csökkentésére és bármilyen erősítő működésének javítására még jobb módszer a Transient Power Factor technológia.

Áram kompresszió akkor jön létre, amikor a végerősítő megkísérli a gyors tranziens jelekhez szükséges árammennyiséget felvenni és ez meghaladja a készülék tápegységének rövidtávú képességeit. A mai hangfalak viszonylag rossz hatásfokának, valamint a hanghűség és frekvenciatartomány növelése iránt fennálló folyamatosan növekvő igénynek köszönhetően sok végerősítő rutinszerűen „csapolja“ a tápfeszültséget. A feszültségesés százalékban kifejezve viszonylag alacsony és ritkán tart tovább a másodperc tört részénél. Mindazonáltal az így keletkezett torzítás egész jól hallható, különösen a prémium kategóriájú berendezéseken.

A házimozi és audiofil rendszerekhez kiegészítőként gyártott hálózati kábelek elterjedésének egyik oka, hogy megkíséreljék a fali csatlakozó és az erősítő közötti ellenállás csökkentését, ezzel védekezve a nemkívánatos kompresszió ellen. Sajnos sok áramkondicionáló szűrő áramköre inkább növeli a bejövő áram impedanciáját és veszélyezteti a rendszer működését.

De nincs ez így a Furman Power Factor technológiájának esetében. Egy megfelelő méretű és pontosan hangolt reaktív söntellenállás hálózat létrehozásával a felhasznált kondenzátorok és induktorok nem csupán a transzverzális üzemmódú szűréshez szükséges lineáris zajelnyomás szintjét biztosítják, de az áramkör valójában képes csökkenteni az impedanciát. Ez nagymértékben növeli a hanghűséget, mivel az erősítők tápegysége hatékonyabban képes helyreállni.

Similar Posts